ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Березові бруньки

Щоб заготовити бруньки, їх треба зривати разом із гілочками і сушити теж на гілочках — у сушарках, за температури 25–30 ⁰С, або у приміщенні, що добре провітрюється. З гілочок знімають уже висушені бруньки. Зберігати їх потрібно у скляних банках або паперових пакетах не довше двох років.

Бруньки містять дуже насичену органічними речовинами ефірну олію, багато мінералів і мікроелементів, аскорбінову і нікотинову кислоти, смоли, каротин і велику кількість інших дуже потрібних організмові речовин. Березові бруньки застосовують як сечо- і жовчогінний засіб. Їх використовують для загоєння ран і пролежнів, боротьби з паразитами (аскаридами й лямбліями). Як відхаркувальний засіб — для лікування бронхіту і протизапальний, коли йдеться про гастрити і шлункову виразку. Настоянкою або відваром бруньок промивають вуха під час отиту і ніс у разі риніту. Ним полощуть ротову порожнину, лікуючи парадонтоз, і вмиваються, щоб позбутися вугрів. А що бруньки берези містять смолисті речовини, до настоянок і відварів обов’язково треба додавати дрібку харчової соди. Ось кілька рекомендацій для застосування:

Для приготування відвару, що матиме відхаркувальну дію, заливаємо 2 ст. ложки сухих бруньок склянкою води і кип’ятимо 30 хвилин на повільному вогні. Охолоджуємо (до теплого) і проціджуємо. П’ємо 4–5 разів на добу по 1 ст. ложці.

Настоянка для зменшення рівня цукру в крові готується так: 2 ст. ложки бруньок заливаємо склянкою охолодженої кип’яченої води і настоюємо у закритій посудині 7 годин. Упродовж дня треба випити дві такі склянки. Курс лікування — два тижні.

Щоб приготувати жовчогінний відвар, 1 ст. ложку бруньок заливаємо склянкою окропу і 10 хвилин кип’ятимо на маленькому вогні. Після цього охолоджуємо і проціджуємо. Вживаємо тричі на день по 1 ст. ложці за півгодини до прийому їжі.