ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР
ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Чим корисні ягоди горобини

Горобина приваблює не тільки своїм зовнішнім виглядом і невибагливістю, а й корисними властивостями.

До речі, з наукового погляду називати плоди горобини ягодами неправильно. Це імовірніше яблука, утім, назва вже усталена. Чи то яблука горобини, чи то ягоди — хоч як їх назви, вони однаково корисні.

Чим багата

Горобина багата на амінокислоти, а також органічні кислоти. До її складу входять вітаміни А, В, С, каротин, а також такі корисні елементи, як кальцій, магній, фосфор, цинк, марганець, залізо. Горобина посідає перше місце за кількістю Р-активних речовин.

Проти чого допомагає

У народній медицині найбільше цінують горобиновий відвар. Його застосовують для профілактики вірусних захворювань, адже горобина відома своїми імуностимулювальними властивостями. Для приготування відвару 1 ст. ложку митих ягід заливають склянкою води й тримають на водяній бані 25 хвилин. Залишають відвар, щоб трохи постояв, після чого проціджують і п’ють по 1/2 склянки перед кожним вживанням їжі. Відвар горобини ефективний також під час лікування атеросклерозу, мігрені, він стимулює роботу головного мозку й нервової системи.

Горобиновий сік регулює кислотність шлунка, його радять вживати для підвищення кислотності. Для цього випивають 1 ст. ложку соку за півгодини до їди. Крім того, його застосовують зовнішньо для лікування бородавок, шкірних захворювань, швидкої регенерації ран. Для лікування каменів у нирках, а також захворювань сечостатевих органів готують сироп із горобини. На 1 кг ягід потрібно 0,5 кг цукру. Сироп вживають по 1 ст. ложці кілька разів на день. Цей засіб можна замінити свіжими ягодами, залитими медом.

Обережно, горобина!

Горобина, як і будь-який інший продукт, у разі неправильного вживання може зашкодити організму: спричинити індивідуальну непереносимість, яка проявляється у вигляді алергічного висипу на тілі, або розлад шлунково-кишкового тракту. За надмірного вживання може підвищуватися тиск. Не бажано їсти горобину людям, у яких підвищена кислотність шлунка і які хворіють на гастрит. Протипоказано вживати горобину тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, а також людям, у яких погане зсідання крові.