ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Дубова кора в’яже й знезаражує

Кору дуба застосовують у дерматології та косметології, гастроентерології та інших галузях медицини.

У деяких випадках у медицині використовують листя дуба і жолуді, та найцінніше в цьому дереві — кора, що входить до складу різних лікувальних зборів і допомагає в терапії захворювань шкіри та внутрішніх органів. Дубову кору офіційно включено в довідник лікарських рослин, її застосовують в офіційній медицині як антисептик і в’яжучий засіб.

Патології травлення. Настої чи відвари вживають всередину за призначенням лікаря в комплексній терапії діареї різного походження, гастритів та виразкової хвороби, колітів й ентероколітів, кровотеч із травної системи.

Настій для лікування виразкової хвороби

10 г сухої кори залити склянкою крутого окропу, залишити настоюватися на 3 години, потім процідити крізь сито. Вживати по 1 ст. ложці тричі на день не більше як 10–14 днів під контролем лікаря.

Шкірні патології. У дерматологічній практиці застосовують місцеві форми: примочки, відвари, настої, мазі для лікування екземи й атопічного дерматиту, пітниці з ерозіями, вугрового висипу, пролежнів, інфікованих прищів.

За пітливості ніг

100 г кори дуба залити 2 л крутого окропу, настоювати 60 хвилин, процідити крізь марлю. Настій вилити в таз і занурити в нього ноги на 20 хвилин. Щоб усунути пітливість і неприємний запах, потрібно зробити 10 процедур, для лікування грибка — не менше як 20 процедур поспіль. Потім роблять тижневу перерву й повторюють курс.

Стоматологічні патології. У комплексній терапії застосовують місцеві форми: відвари й настої, екстракти, розведені у воді для полоскання порожнини рота за стоматитів або гінгівітів, зокрема з кровотечею ясен, під час лікування пародонтозу.

Для полоскання порожнини рота

3 ст. ложки сухої кори дуба залити 1 склянкою крутого окропу, кип’ятити на водяній бані 25–30 хвилин. Потім трохи остиглий відвар процідити крізь дрібне сито, довести холодною кип’яченою водою до загального об’єму 300 мл. Полоскати порожнину рота і глотки 3–4 рази на день. Готовий відвар треба зберігати в холодильнику (до 48 годин), перед використанням підігріти до температури 35–37 °С.