ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Гаряча їжа руйнує організм

З якою насолодою в негоду ми випиваємо кухоль гарячого чаю або з’їдаємо тарілку борщу просто з печі! Виявляється, любителі гарячої їжі перебувають у зоні ризику.

Найшкідливіше, що може статися з шанувальником гарячої їжі, — це опік ротової порожнини або язика. Це не смертельно, та все одно неприємно. У роті утворюються ранки чи виразки, і любитель гарячого відчуватиме дискомфорт під час їди й навіть не зможе нормально розмовляти. Для загоєння потрібно кілька днів. Щоб біль не турбував занадто часто, доведеться сісти на дієту.

Для зубів особливо шкідлива різка зміна холодної та гарячої їжі. Наприклад, якщо запивати морозиво кавою, то на емалі з’являться тріщинки, в яких згодом накопичуватимуться бактерії. Це призведе до повільного руйнування зубів.

Та набагато гірше, якщо гаряча їжа потрапляє в стравохід, який під впливом високої температури починає буквально руйнуватися. Стінки стравоходу ушкоджуються, термічний опік спричиняє набряк, і людині важко ковтати навіть воду.

А найнебезпечніше те, що, коли людина їсть гарячу їжу постійно, то вона адаптується, і чутливість знижується. Поступово втрачається самоконтроль щодо того, наскільки їжа гаряча. Постійний опік призводить до омертвіння тканин стравоходу. Згодом виникає запалення в шлунку, коли руйнуються його клітини. На уражених місцях утворюються виразки, і тоді без кваліфікованої медичної допомоги не обійтися.