ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Грип і COVID-19: до чого готуватися цієї осені

Такі захворювання, як грип і COVID-19, належать до групи респіраторних вірусних інфекцій. На них зазвичай починають більше хворіти восени. Ми розкажемо, як відрізнити звичайну застуду від коронавірусу, убезпечити себе й зміцнити імунітет, щоб уникнути інфікування.

Починаючи із середини серпня в Україні стрімко почала зростати кількість хворих на короновірус. Зокрема, на перший план виходить її новий різновид — так званий індійський штам «Дельта», який є більш заразним і поширюється швидше, ніж попередні штами. За прогнозами МОЗ, пік захворюваності припаде на жовтень—листопад, ситуація ускладнюватиметься також зростанням кількості хворих на сезонні грип та ГРВІ.

 Відрізняємо застуду від COVID-19

На перший погляд симптоми зараження коронавірусом схожі на симптоми застуди чи грипу. Проте існують певні відмінності.

Симптоми COVID-19 Грип ГРВІ Дельта
Важкість дихання часто немає немає іноді
Висока температура часто часто рідко інколи
Сухий кашель часто часто інколи іноді
Головний біль інколи часто рідко часто
Біль у горлі інколи часто часто часто
Біль у м’язах інколи часто часто інколи
Втома інколи часто інколи інколи
Діарея рідко інколи немає часто
Нежить рідко інколи часто часто
Чхання немає немає часто часто

 

 Особливості «Дельти»

Найближчим часом «Дельта» витіснить інші штами й переважатиме. Адже це більш агресивний вірус, який вражає організми молодих людей і дітей. Скоротився також інкубаційний період — із 14 до 3 діб.

Цей штам є набагато заразнішим за вихідний, виявлений в Ухані 2019 року, тож його можна підхопити лише упродовж 10 секунд спілкування з хворим. Симптоми штаму «Дельта» дещо відрізняються від симптомів інших штамів.

Серед основних симптомів такі:

  • головний біль,
  • біль у горлі,
  • нежить,
  • лихоманка.

Клінічні прояви цієї хвороби змінилися. Якщо раніше був гострий початок захворювання, то тепер вірус маскується під ГРВІ, тобто з’являється чхання, нежить, біль у горлі й головний біль. І тільки на четвертий день з’являється висока температура.

Медики зазначають, що індійський штам вражає не тільки органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт. У більшості хворих на «дельта-короанвірус» можна спостерігати кишкові розлади у вигляді нудоти, проносу, а також зниження чи втрату апетиту, болі в кишківнику.

Тож через те, що цей штам має новий шлях передачі — через шлунково-кишковий тракт, аби вберегтися від хвороби, медики радять носити не тільки маски, а й рукавички.

 Як убезпечитися

Основною причиною зростання кількості вірусних захворювань восени є велике скупчення людей у закритих приміщеннях. Шляхи інфікування коронавірусом та іншими респіраторними хворобами однакові — контактний і краплинний, тому заходи щодо запобігання коронавірусу ті самі, що й за ГРВІ: провітрювання приміщень, добра вентиляція, соціальна дистанція, ретельне миття рук, масковий режим і вакцинація.

Не менш важливо зміцнювати імунітет. Напередодні холодного сезону лікарі радять вживати більше свіжих овочів та фруктів, щоб наситити організм вітамінами й необхідними ферментами.

Для прикладу, в одному яблуку міститься близько 25 мг вітаміну С, а в засвоюванні він не поступається вітаміну С в пігулках.

Окрім того, у продуктах харчування містяться не тільки вітаміни, а й фітонутрієнти, антиоксиданти, які поліпшують обмін речовин і допомагають імунній системі. Наприклад, темні ягоди — чорниця, брусниця, лісова малина містять переважно вітамін С. Окрім того, у чорних ягодах багато антиоксидантів, а в малині — вітаміну В4, а також калію, що є корисним для серцево-судинної системи.

Щодо овочів, то бажано вживати зелень і різні види капусти. Білокачанна капуста містить вітаміни С, В1, В6, а також мінеральні речовини — калій, фосфор, йод і залізо.