ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР
ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Картопля для здоров’я

У розпал літа вона на кожному кроці: і на городі, і на базарах, і в супермаркетах. Тож саме час використати бульбу для лікування. Адже в багатьох випадках вона чудово заміняє дорогі медичні препарати.

Одразу зауважимо: показань для застосування картоплі так багато, що вистачить на цілий том із фітотерапії. Ми ж маємо тільки одну газетну сторінку, тож обмежимося прикладами найефективнішого впливу картоплі на організм. Розповімо вам про цілющі властивості картопляного соку, чудодійні інгаляції та компреси. Отже…

 Сезонний напій

Лікарі стверджують, що сік картоплі (дуже специфічний на смак) може зняти запалення всіх органів травної системи. Щоправда, за двох умов: якщо лікуватися ним протягом 10 хвилин після приготування і в період із липня по лютий, коли в картоплі міститься найбільше поживних речовин.

Фахівці вважають, що найбільш цілющим є сік із добірної рожевої або червоної картоплі. Пророслі, позеленілі чи уражені хворобою бульби використовувати не можна. Готувати сік просто: за допомогою соковитискача або звичної тертки й шматка марлі. Однак вживати його радять лише після відповідної підготовки.

Зокрема, бажано за кілька днів перед початком курсу й на весь період лікування виключити з раціону м’ясо, яйця, рибу, гостру й пряну їжу. Лікарі також радять за два-три дні до початку сокотерапії щовечора робити очисні клізми. І ще одне застереження: сік треба пити обов’язково через соломинку, адже він, на жаль, пошкоджує зубну емаль (саме через це не варто лікувати картопляним соком ангіну чи запалення ясен).

Ну, а тепер — подробиці

Для людей, що страждають на печію, гастрит із підвищеною кислотністю шлунка, курс лікування картопляним соком становить три цикли по 10 днів кожен із десятиденними перервами між ними. Півсклянки соку треба випити вранці натще, потім полежати 30 хвилин. Снідати можна не раніше як через годину після вживання соку. Виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки лікують соком упродовж 20 днів. Його вживають за півгодини до їжі три-чотири рази на день, починати треба з 1 ст. ложки й довести порцію до 1/3 склянки.

Щоб поліпшити стан підшлункової залози, щодня увечері й уранці за дві години до їжі треба випивати півсклянки соку, а через 5 хвилин після цього — склянку свіжого домашнього кефіру. Курс лікування проходять за такою схемою: сік п’ють два тижні, після цього — двотижнева перерва, потім знову два тижні лікування. Оптимально пройти три-чотири курси підряд. Між ними можна робити місячну перерву.

Людям, які страждають на метеоризм, лікарі радять пити по склянці соку натще за годину до їжі протягом 10 днів. Бажано після вживания соку спокійно полежати на спині 30—40 хвилин.

Зауважимо: наведені рецепти можна застосовувати лише під час лікування хвороб, перебіг яких відбувається без загострень.

 Дихайте правильно

Тепла волога пара вареної картоплі розріджує мокротиння, отже, полегшує лікування нежитю, простуд, бронхіту. Варто зазначити, що температура пари має бути не вищою за 45 градусів, щоб уникнути опіку дихальних шляхів. Протипоказанням для інгаляцій є хвороби серця, пневмонія, порушення мозкового кровообігу, підвищена температура, гіпертонія, гнійні процеси в носоглотці.

Для інгаляцій можна використовувати варену картоплю — чищену або «в мундирах», варене картопляне лушпиння. Картоплю варять на маленькому вогні, вода має ледь-ледь покрити її, щоб людина дихала саме картопляною, а не водяною парою. Для посилення дії пари можна додавати до картоплі кілька крапель евкаліптової олії.

Зверніть увагу: для інгаляцій можна використовувати висушене картопляне лушпиння, зібране восени, коли в ньому міститься найбільше поживних речовин).

Робити інгаляції бажано через 1,5-2 години після їжі. Їх тривалість не має перевищувати 10—15 хвилин. Після закінчення процедури варто закутатися в ковдру й полежати 30—40 хвилин. Розмовляти, пити воду чи їсти в цей час не можна. Найкраще робити інгаляції перед сном. Якщо організм добре реагує на процедуру або хворий страждає на бронхіальну астму, це треба робити двічі на день.

Процедуру роблять таким способом: хворий надягає бавовняну футболку й шкарпетки. У разі нежитю можна закутатися у ковдру й вдихати носом картопляну пару з чайника, у якому й відварювати картоплю. А в разі астматичних ускладнень, бронхіту, сухого кашлю, фарингіту треба над каструлею з вареною картоплею накритися з головою ковдрою в бавовняній підковдрі так, щоб абсолютно перекрити доступ свіжого повітря, нагнутися над картоплею і вдихати пару ротом (не можна робити це швидко й дуже глибоко). Через 5—7 хвилин можна пустити свіже повітря через маленьку шпаринку. Для підсилення лікувального ефекту бажано додати до води, в якій вариться картопля, 1 ст. ложку харчової соди чи солі. Після закінчення процедури треба швидко перевдягнутися в суху бавовняну білизну й закутатися в суху ковдру з головою.

 Робимо «кашку»…

Компресами з картоплі можна лікувати і головний біль, і хвороби суглобів, і екзему. Терта картопля знижує температуру і є дуже помічною проти зовнішнього геморою.

Наприклад, для лікування артритів та артрозів радять застосовувати кашку з нечищеної позеленілої бульби. Кашку загортають у марлю, нагрівають у воді до 40 градусів. Потім її рівномірно розміщають на полотняній тканині, наповнюють нею рукавички або шкарпетки (залежно від того, який саме суглоб треба лікувати). Картопляний шар має бути 1,5-2 сантиметри завтовшки. Зверху компрес накривають поліетиленом і щільно перев’язують бинтом. Його накладають на ніч протягом тижня.

Компрес для суглобів можна приготувати також із картопляних паростків. Для цього спочатку готують настоянку паростків на горілці: 50 г помитих, висушених і подрібнених паростків заливають 0,5 л горілки, настоюють два тижні в темному місці. Потім бинтами, змоченими в настоянці, перемотують хворий суглоб, закутують поліетиленом, утеплюють. Такий компрес також накладають на всю ніч протягом тижня. Після кількатижневої перерви курс можна повторити.

Лікарі радять збивати високу температуру, поклавши на чоло компрес, приготовлений таким чином: дві великі картоплини натерти на крупній тертці, додати 1 ст. ложку яблучного оцту, перемішати й викласти двосантиметровим шаром на марлю. Зазвичай після одного-двох таких компресів температура знижується протягом години.

Картопляні компреси незамінні також у разі обморожень та опіків шкіри. Обморожені руки радять тримати в кашці з тертої картоплі — кілька сеансів по 15-20 хвилин через кожні 1,5-2 години. Коли ж мороз прихопив обличчя, варто зварити кілька картоплин у лушпинні, розім’яти їх, пюре розкласти на марлю й прикласти до ураженої ділянки. Тримати компрес на обличчі доти, доки він повністю охолоне, після цього протерти обличчя ватним тампоном, змоченим у розчині води й лимонного соку (один лимон на півсклянки води).

У разі опіку киплячою олією, сковорідкою, окропом або сонячним промінням роблять компрес із сирої картоплі. Терту картоплину розкладають по марлі й прибинтовують до обпеченої ділянки шкіри. Такий компрес заміняють свіжим щодві години. Коли немає змоги натерти картоплину, то її просто розрізають і прикладають шматочки до місця опіку, міняючи їх кожні 2-3 хвилини. Якщо опік не дуже глибокий, то після таких компресів на шкірі навіть не утворяться пухирі.

Лікарі радять також готувати компреси з тертої сирої картоплі для лікування фурункулів, мозолів, тріщин на п’ятах, екземи, геморою. Щодо останнього, то добрим засобом проти нього є мікроклізми з теплого картопляного соку й картопляні свічки. Їх легко вирізати з картоплини, а для полегшення процедури змастити олією. Перед застосуванням свічок лікарі радять півгодини посидіти в теплій ванні, поставити очисну клізму. Свічки зазвичай використовують 10 днів кожні два-три місяці.

І для краси

Картопляний сік успішно можна застосовувати як косметологічний засіб. Наприклад, щоб звести вугрі, треба змішати півсклянки соку з 1 ч. ложкою меду й наносити суміш на обличчя щодня протягом двох тижнів на 20—30 хвилин.

Пігментні плями стануть менше помітними, якщо накладати на обличчя маску із соку картоплі й сметани.

Зморшки на шиї можна «розгладити» за допомогою картопляного компресу. Його готують так: до 2 ст. ложок пюре з вареної картоплі додати 1 ст. ложку рідкого меду, перемішати. Викласти суміш на марлю та обмотати нею шию, зверху утеплити провощеним папером і шарфом. Компрес потрібно тримати до 40 хвилин. Потім зняти, помити шию теплою водою.

Якщо у вас зморшки на обличчі, косметологи радять ось таку маску: у тепле картопляне пюре додати 1 ст. ложку теплого молока й один жовток, суміш добре розігріти на водяній бані, тонким шаром накласти на обличчя, накрити серветкою і тримати 20 хвилин. Якщо шкіра обличчя суха, маску треба змити теплим молоком, якщо жирна, то холодною кип’яченою водою. В обох випадках після процедури варто вмитися настоянкою м’яти й змастити обличчя зволожувальним кремом.