ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Лікар кавун

Найпопулярнішим продуктом кінця літа — початку осені, безумовно, є кавун. Але ця суперягода не тільки смачна, а ще й дуже корисна! Цей плід — чудові натуральні ласощі-ліки. Сік кавуна лікарі-натуропати й дієтологи взагалі порівнюють із живою водою.

На що багата ягода

Кавун має найбагатший хімічний склад. Плід містить багато заліза (до 1 мг%), що благотворно впливає на органи кровотворення, серцево-судинну систему, залози внутрішньої секреції. У великій кількості в кавуні є й пектини. Крім того, цей плід — лідер серед ягід, фруктів та овочів за вмістом магнію. Поповнювати його запаси влітку особливо важливо, оскільки у спеку, під час потовиділення, магній виводиться з організму швидше. А цей елемент просто необхідний людям у віці для підтримки здоров’я серця й судин, нормалізації кров’яного тиску, профілактики атеросклерозу.

Ще кавун — прекрасний очищувальний засіб, про це відомо з глибокої давнини. Великий лікар Абу Алі ібн Сіна писав, що кавун «…очищає тіло й виносить хвороби з тіла, якщо вживати його постійно перед їдою». Тому римляни їли кавун і свіжим, і засоленим, і варили з нього мед.

Є у цій величезній ягоді і вітаміни. Особливо кавун багатий на унікальну фолієву кислоту, вмістом якої може похвалитися не так уже й багато плодів. Завдяки фолієвій кислоті (і, як уже згадувалося, залізу) кавун корисний при недокрів’ї і захворюваннях крові. При цьому для стимуляції кровотворення кавун уживають без обмежень! Також кавун виводить холестерин з організму, а отже, корисний при гіпертонії, подагрі, артритах, цукровому діабеті.

А завдяки наявності великої кількості клітковини посилюється перистальтика кишечника, поліпшується травлення. Саме тому кавун корисний людям, що страждають на запори.

Головна цінність

Але найвідоміша лікувальна сила кавуна — у сечогінному ефекті. Сильні сечогінні властивості плоду обумовлені високим умістом у ньому води й лужних сполук. Луги перетворюють солі у сечі, що випадають, — калієві, уратні, оксалатні — у більш розчинну форму, не даючи їм формуватися в пісок або камені. Виходить, сік кавуна за своєю структурою, дійсно, свого роду «жива» вода, яка регулює кислотно-лужну рівновагу організму. Це особливо важливо під час порушення водно-сольового обміну у хворих із хронічними захворюваннями нирок, тому кавун корисний також хворим на нефрит.

Якщо людині потрібне харчове розвантаження, то проблему вирішують просто: їдять за день до 2,5 кг кавуна. Цю само дієту застосовують за сечокам’яної хвороби, циститах, пієлонефритах.

При цьому треба старатися рівномірно споживати кавун, тобто їсти його порціями навіть уночі. Інтенсивне виділення сечі також промиває нирки й сечові шляхи, одночасно виносячи з організму крупинки піску. Заповнення шлунка кавуновою клітковиною викликає швидку появу відчуття ситості, що в комбінації із сильною сечогінною дією робить кавун незамінним для людей із сильним ожирінням. Такі розвантажувальні дні влаштовують 1–2 рази на тиждень, з’їдаючи всю порцію кавуна за 5–6 прийомів.

Звичайно, таке лікування можна проводити влітку або восени, оскільки повноцінно законсервувати м’якоть кавуна, аби використати взимку, практично неможливо. Та й порадитися з лікарем перед таким лікуванням буде незайвим.

 Для схуднення

Скажіть, що ще можна з’їсти з задоволенням і у великій кількості за надлишкової ваги? При цьому швидко насититися, але без зайвих калорій? Звичайно, кавун. Практика лікування кавуном проста: на сніданок і обід їжте кавун. Якщо буде голодно, можна їсти його з чорним хлібом. У людей із хворим шлунково-кишковим трактом така комбінація може спричинити здуття, тому їм кавунові порції потрібно збільшувати поступово, прислухаючись до відчуттів організму.

 Про те, яка корисна кавунова м’якоть, знають усі. А чи відомо вам, що в шкірці й насінні користі не менше?

Цілющий ободок

Зазвичай ми її просто викидаємо, та ще й незадоволені, що відходи займають надто багато місця. Але ж шкірка може згодитися.

  • Наприклад, відвар із кавунової шкірки також уживають як сечогінний засіб. Для цього треба одну частину подрібненої шкірки кавуна відварити в 10 частинах води й уживати відвар по 0,5 склянки 3–4 рази на день.
  • Сильний сечогінний засіб матимете також, якщо зі свіжої кавунової шкірки зняти тонкий поверхневий шар (цедру) і висушити. Потім суху шкірку можна подрібнити. Такий порошок уживають по 0,5 ч. ложки до їди. Цей засіб одночасно поліпшує роботу кишківника.
  • Кавунова шкірка згодиться і за жовчнокам’яної хвороби. У народній медицині її використовують для очищення жовчних протоків. Для цього 5 столових ложок подрібненої і висушеної шкірки треба залити 1 л окропу й кип’ятити на слабкому вогні 25–30 хвилин. Потім відварові дати настоятися за кімнатної температури 35–40 хвилин і профільтрувати. Настій уживають по 1 склянці за 20 хвилин до їди 4–5 разів на день. Цей само відвар застосовують при гастриті і коліті.

Насіннєвий запас

Насіння кавуна застосовують як антигельмінтний і жовчогінний препарат, призначають при гіпертонії, запаленні сечовивідної системи, цукровому діабеті. Для лікування насіння їдять натще або готують такі нескладні засоби.

  • «Кавунове молочко» — популярні ліки, які в народній медицині застосовують при гарячці, подразненні сечових шляхів, застуді, пієлонефриті, циститі. Для його приготування насіння кавуна товчуть у ступці, потім розтирають із холодною водою у співвідношенні 1:10 до утворення молочкоподібної рідини, проціджують і п’ють по 1 чайній ложці 5–6 разів на день. «Молочко» також рекомендується для нормалізації сну і зняття нервової напруги. А ще з нього добре робити примочки і втирання при пігментації шкіри й сонячних опіках.
  • Якщо чоловіка турбує простата, народна медицина радить вживати протягом місяця по 1 ч. ложці порошку кавунового насіння тричі на день за 20–30 хвилин до прийому їжі.
  • Настій із кавунового насіння очищає організм, допомагає, якщо є проблеми із сечовим міхуром. Щоб його приготувати, потрібно заповнити насінням кавуна на 1/8 обсягу півлітрової банки, доверху залити окропом, почекати, поки настій охолоне й процідити. Пити по дві склянки такого настою на день, курс продовжувати не менше 10 днів.

Краще за  м’ясо!

Кісточки цієї ягоди-гіганта також характеризуються високою харчовою цінністю. Вони містять майже удвічі більше білка, ніж насіння соняшнику й мигдаль. У 108 г сухого насіння його приблизно 30,6 г. Для порівняння: у цій же порції м’яса курки міститься тільки 23 г білка.

 Домашній косметолог

Сік кавуна добре освіжає й поліпшує колір шкіри, надає їй м’якість та еластичність.   

Для догляду за шкірою обличчя застосовують маски з м’якоті кавуна. Але можна також скористатися лише соком, який завжди залишається на тарілках. Для цього ним просочують складену в кілька шарів марлю, яку потім накладають на обличчя та шию. Через 20 хвилин її знімають, залишки соку змивають водою, на шкіру наносять крем. Таку процедуру може застосовувати через день, вона тонізує суху шкіру, що втратила пружність.

Якщо шкіра жирна, використовують кавунову маску з сиром. Для цього потрібно взяти 2 ч. ложки сиру, змішати з такою само кількістю кавунового соку, додати 1/4 чайної ложки солі, розмішати й нанести на шкіру. Через 5 хвилин маску накласти вдруге, а через 15 хвилин змити підсоленою кип’яченою водою.

Зверніть увагу!

Лікування кавуном не рекомендується, якщо маєте виразку шлунка й 12-палої кишки, захворювання, що спричиняють затримку рідини в організмі, при коліті, гастриті з підвищеною кислотністю, діареї.