ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР
ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Літня королева з Греції

Ось іще тиждень-другий, і заіскряться ліси й сади ягодами малини. Європейці відкрили для себе малину більш як дві тисячі років тому — завдяки допитливим грекам. Здавалося б, ми знаємо геть усе про цю рослину. Але ні, більшість із нас ласує тільки її ягодами. І дарма: і листя, і квітка, і навіть корінь малини мають неабиякі цілющі властивості.

Одразу зауважимо: в їжу краще використовувати ягоди садової малини. А от для приготування мазей, відварів і настоянок більше підходить дика лісова: вона не така велика й солодка, як одомашнена, зате має сильнішу позитивну енергетику.

Для невтомних господинь

Споживати малину влітку просто: нарвав із куща та й ласуй собі – хочеш просто так, хочеш із вершками чи сметаною. А от зберегти малину на осінь-зиму вже справа тонка. Та й правильно зібрати ягоди, і то треба знати секрети. І зараз ми вам їх розповімо.

Отже, збирати малину треба тільки в суху сонячну погоду, адже навіть позавчорашній дощ може наповнити ягоди такою вологістю, що і не підступишся до них. З цієї ж причини і мити малину не можна. Але якщо ви придбали ягоду в незнайомої бабусі, все-таки помити її треба: обережно викладаєте малину в друшляк і опускаєте його в каструлю чи миску з… підсоленою водою (0,5 ч. ложки солі на 2 л води). Така купіль допоможе і ягоду вимити, й знищити личинки малинових червів. Після неї треба висушити ягоди на рушнику, розклавши їх в один шар.

Після того як ягода абсолютно просохне, можна вже перетворювати її на зимову заготовку.

Ми не будемо говорити сьогодні про малинове варення: воно дуже солодке, тож хворим на діабет споживати його не варто, так само як і тим, хто не бажає взимку набирати зайві кілограми. До того ж дієтологи стверджують, що найбільше поживних речовин зберігається в замороженій малині.

Отож, морозимо. Для цього просто перебираємо малину, розкладаємо в один шар на таріль, щоб ягоди не змерзлися в грудку. Після замороження зсипаємо їх у поліетиленові пакети або пластикові контейнери — і все. Можна заморозити також пюре: на 1 кг ягід берете 200–300 г цукру, розтираєте до однорідної маси, наливаєте в контейнер або порціонно у пластикові склянки.

Ще простіше зберігати сушені ягоди. Для сушіння краще вибирати трохи недозрілу малину: спочатку трохи прив’ялити її на сонці, а після цього розкласти одним шаром на деко і сушити 2-3 години в духовці з відчиненими дверцятами за температури 40 градусів. Оптимально висушена ягода вже не підфарбовує пальці. Далі перекладаєте її в паперовий пакет і зберігаєте.

Для красунь

Ягоди малини містять силу-силенну вітамінів і поживних речовин, що відповідають за зволоження шкіри і регенерацію її клітин, борються із подразненнями, навіть збільшують пружність шкіри та уповільнюють процеси її старіння. Словом, давайте використовувати ягоди, як свіжі, так і заморожені, для масок обличчя і зони декольте. Одне застереження: малину не варто використовувати, якщо капіляри на обличчі розташовано дуже близько до поверхневого шару шкіри.

  • З жовтком

Дві ложки розім’ятих ягід потрібно перемішати з одним курячим жовтком, ложечкою олії, підсилити суміш пшеничним борошном. Використовувати для сухої шкіри.

  • З йогуртом

Для жирної шкіри, щоб ліквідувати її блиск і висипання, варто розім’яти дві ложки ягід, перемішати з яєчним білком, ложечкою борошна і соку лимона. До готової суміші додати ложку натурального йогурту.

  • З настоєм ромашки

Сік від ягід малини потрібно перемішати в рівному співвідношенні зі свіжим настоєм ромашки. Така маска допомагає впоратися з подразненнями шкіри.

  • З петрушкою

Щоб зменшити кількість пігментних плям, треба перемішати дві ложки соку зі свіжої малини з ложечкою соку лимона і ложкою подрібненої петрушки.

Косметологи також рекомендують обполіскувати волосся відваром із листя малини: так ви зміцните його корені, а саме волосся стане пишнішим і більш шовковистим. А якщо регулярно вмиватися цим відваром, можна назавжди забути про вугрі на обличчі.

Для здоров’я

Фахівці кажуть, що малина має унікальні цілющі властивості. Наприклад, настоянку з квіток використовують для лікування гінекологічних захворювань і для боротьби з фурункулами. А відвар квіток знімає запалення слизових оболонок очей під час кон’юнктивіту.

Відвар кореню незамінний у разі запалення лімфовузлів і гемороїдальної кровотечі. Отже, скористайтеся таким рецептом: 1 ст. ложки коренів малини залити склянкою гарячої води, суміш довести до кипіння і тримати на повільному вогні 7–10 хвилин. Після цього відвар настоюють протягом години і проціджують. Вживають по 1/3 склянки тричі на день після їжі до повного позбавлення проблеми.

Виявляється, дуже помічним є листя малини. Найбільше поживних речовин збирається в ньому з кінця травня до кінця червня, тож ви ще маєте час, аби його заготовити й насушити в затінку, надалі зберігати в полотняному мішечку. Завдяки великому вмісту вітаміну С, мінеральних солей та органічних кислот чай із малинового листя діє як природний аналог аспірину в разі застуди і запальних хвороб дихальних шляхів, а завдяки дубильним речовинам допомагає під час шлункових розладів.

Чай із малинового листя прекрасно загоює рани: виразку шлунку, гінгівіт, герпес. Він допомагає в разі сонячних опіків і навіть зменшує сверблячку від екземи! Тож ним варто вмиватися, полоскати ним горло й пити у великій кількості.

Заварюють малиновий чай зазвичай за такою схемою: на 200 мл окропу беруть повну ложку свіжого або сухого подрібненого листя, настоюють протягом 10–15 хвилин. Смак його дуже приємний, злегка нагадує чорний чай, але не містить кофеїну. Щоправда, людям, які потерпають від хронічних закрепів і нефриту, вживати такий чай треба дуже обережно.

Проте найбільш цілющими є плоди малини. Вони насичені калієм, міддю, кобальтом, кальцієм, цинком, залізом, магнієм, безліччю амінокислот і вітамінів, особливо багато в них вітамінів В, С, А. Ягоди малини уповільнюють розвиток атеросклерозу, нормалізують процес згортання крові, зміцнюють капіляри, вони незамінні у боротьбі з інфекціями дихальних шляхів. Ну а про потогінний ефект малини всім відомо ще з дитинства. Ось вам, до речі, класичний рецепт у разі грипу та застуди: по 1 ч. ложці плодів малини та липового цвіту залити склянкою окропу, заварити як чай, вживати по одній склянці 3-4 рази на день.

Нещодавно було встановлено, що ягоди малини є, крім того, чудовим антидепресантом і їх можна застосовувати під час лікування нервових та емоційних розладів.

Ваш вибір

У кожного свій смак: хтось любить червону малину, хтось жовту чи чорну. Але фахівці стверджують, що жовта малина — це такий собі альбінос, що виник у результаті схрещування. Поживних речовин у ній менше, ніж у червоної ягоди. А от чорна малина, яку вивели в Америці, за смаковими й лікувальними властивостями нічим не поступається малиновій малині.

Корисні властивості малини

Свіжі ягоди

  • поліпшують апетит
  • покращують колір і стан шкіри
  • пом’якшують похмільний синдром

Листя

  • діє як жарознижувальне і потогінне
  • лікує запальні процеси порожнини рота
  • сприяє відхаркуванню
  • виводить шлаки і токсини
  • зміцнює імунітет

Сік

  • допомагає при запорах
  • зменшує головний біль

Варення

  • діє як жарознижувальне
  • заспокоює, діє як природний антидепресант
  • сприяє поліпшенню кровотворення

Сушені ягоди

  • нормалізують кров’яний тиск
  • перешкоджають розвитку атеросклерозу
  • знижують жар і лікують застуду

*******************
! Ягоди малини протипоказані при запаленні нирок і подагрі !