ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Настойка з ревеню

У разі здуття живота радять приготувати настойку з ревеню. Для цього потрібно залити 150 г подрібнених стебел 1 л горілки й настояти протягом 5 днів. Вживати настойку по 15—20 капель тричі на день.

При анемії, туберкульозі й закрепі можна приготувати настій із суміші 20 мл коріння ревеню (порошок), 5 г кульбаби й 5 г чистотілу. Інгредієнти залити склянкою окропу, дати настоятися 15 хвилин. Вживати по 50 мл тричі на день.

Можна приготувати універсальну настойку, яка в помірних кількостях зміцнить здоровʼя, а у великих — прикрасить будь-яке застілля.

Інгредієнти. 600 г черешків ревеню, 200 г цукру, 1 л горілки, сік половини лимона, 1 паличка кориці, 3 гвоздики, невеликий корінь імбиру (за бажанням), 8—10 ягід полуниці.

Приготування. Черешки ревеню помити, нарізати на невеликі шматочки (приблизно по 2-3 см), помістити в банку підходящого обсягу й трохи притиснути деревʼяною ложкою або товкачиком. Додати цукор та інші смакові інгредієнти на вибір. Корінь імбиру потрібно попередньо очистити й дрібно нарізати. Уміст банки добре струснути, додати горілку, банку щільно закрити й залишити в темному прохолодному місці на 3—6 тижнів (чим довше, тим краще). Періодично банку потрібно струшувати до повного розчинення цукру. Після закінчення терміну процідити настойку через кілька шарів марлі, за потреби профільтрувати й перелити в чисту пляшку. Сильно відтискати черешки, що залишилися, не варто — напій може гірчити.

Зберігати настойку в темному прохолодному місці. Термін придатності мінімум рік.