ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР
ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Паростки омолодять організм

Проростки рослин нормалізують роботу серцево-судинної, кровоносної та нервової систем і сприяють омолодженню організму. Тому вони незамінні в раціоні літніх людей.

Пророщені злаки вживають в їжу не одне тисячоліття. Стародавні єгиптяни, котрі першими навчилися обробляти пшеницю, також першими освоїли способи її приготування, і серед вживаних страв були замочені й пророщені зерна. Китайці, освоївши агротехніку рису до III тисячоліття до н. е., також почали вживати паростки цієї злакової рослини. Про цілющі проростки йдеться також в «Аюрведі» — найстарішому лікувально-оздоровчому трактаті Індії. Не оминув увагою дієту з паростками зерен і насіння грецький лікар Гіппократ, рекомендуючи її своїм пацієнтам. За наших часів сплеск цікавості до пророщених злакових культур виник після опублікування 1949 року книжки Махатми Ганді «Дієта і реформи дієти». Нині їх користь підтверджено науково.

Користь…

Проросток — зернятко, що проклюнулось, у якому концентрується весь запас енергії, накопичуються біологічно активні речовини, зокрема вітаміни, мікроелементи, ферменти. Тому біологічна енергія паростків дуже висока. Порівняно зі звичайним зерном у проростках змінюється вітамінний склад: збільшується вміст вітамінів групи В і РР, що входять до складу більшості лікарських засобів, які застосовують у разі інфаркту. У паростках зростає кількість вітаміну Е, що уповільнює процеси старіння, активізує життєдіяльність організму, нормалізує стан нервової системи. У проростках з’являється також вітамін С, якого немає у звичайному зерні.

Паростки містять залізо, необхідне для утворення червоних кров’яних тілець. У поєднанні з вітаміном С залізо допомагає у разі недокрів’я. У проростках міститься калій, що підтримує кислотно-лужну рівновагу, запобігає в’ялості м’язів та надає їм пружності, зокрема, зміцнює серцевий м’яз. Також паростки містять такі рідкісні мікроелементи, як хром і літій, необхідні нашому організму для профілактики діабету, за нервового виснаження й депресій.

…і протипоказання

Однак, визнаючи корисні властивості пророщених злаків, наука зазначає також небажані наслідки у разі їх неправильного вживання. Насамперед можлива індивідуальна непереносимість будь-яких проростків, тому перед їх застосуванням краще проконсультуватися з лікарем. Дуже важливо стежити за станом свого організму в перші дні вживання. Пророщене зерно потрібно ретельно розжовувати.

Існують також інші протипоказання. Варто пам’ятати, що зерно, хоч і пророщене, — це груба їжа. Не можна вживати проростки у разі виразки шлунка, оскільки груба клітковина чинить на неї негативний вплив.

Окрім того, після вживання зерна можуть виникати болі різної локалізації, котрі спричиняє скупчення газів або вихід піску чи каменів унаслідок очищення організму.

Рецепти

Сніданок із паростків

Змішати по 1/2 склянки проростків жита і кунжуту, 1 склянку проростків пшениці, 1 невелике яблуко, очищене від шкірки, і 1/2 банана. Їсти вранці на сніданок, за потреби можна залити суміш свіжим соком.

Напій здоров’я

Змішати 1 склянку проростків пшениці з 1/2 склянки світлих родзинок, залити 4 склянками очищеної води й ретельно збити віночком або за допомогою міксера. Процідити. Рідину зберігати в холодильнику. Продукт, який залишився, використовувати в їжу безпосередньо після проціджування. Родзинки і паростки можна їсти на сніданок як мюслі. Напій потрібно вживати по 1–2 ст. ложки вранці й увечері, особливо він корисний для хворих людей у період одужання.