ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Що випити, щоб не хворіти?

З ініціативи ВООЗ, починаючи з 2002-го, щорічно 1 березня відзначають Всесвітній день імунітету.

Важко заперечувати важливість і значення міцного й стійкого імунітету в житті будь-якої людини. Адже якщо захисна реакція організму досить сильна — є шанс побороти інфекцію ще на початковому етапі. Навіть якщо хвороба «розгорілась», міцний імунітет суттєво знижує ризик одержати ускладнення від нежитю і застуди. А зараз, у період пандемії, підвищувати захисні властивості організму — це навіть обов’язкова міра. Можна вживати спеціально створені для підвищення імунітету препарати, але це тільки за призначенням лікаря! А от смачні й корисні напої можна й потрібно пити без усяких рецептів. Так що беріть долю імунітета у свої руки й спробуйте один із нижченаведених оздоровчих рецептів.

Вітамінний коктейль

Напій «Здоров’я»

Головний компонент тут буряк. Він не тільки чудово підвищує імунітет, але й чистить організм, запобігає анемії. Але, мабуть, найунікальніший його компонент речовина бетаїн, що перешкоджає ожирінню. Буряковий сік поліпшує склад крові, але знижує тиск.

Інгредієнти (на 2 порції). 2 буряка, 1 морква, сік кореня імбиру, пакетик вітаміну С, кілька крапель спиртової настоянки ехінацеї.

Приготування. Із усіх інгредієнтів вичавте сік, змішайте, додайте вітамін С и настоянку ехінацеї.

Включати напій у раціон потрібно поступово. Вживати  двічі на день упродовж тижня.

 Золоте молоко

Такий напій і імунітет зміцнить, і підвищить працездатність.

Інгредієнти. 2 склянки молока, 1 ч. ложка меленої куркуми, 0,5 ч. ложки меленої кориці, трохи меленого чорного перцю, невеликий шматочок свіжого кореня імбиру, дрібка меленого червоного перцю, мед за смаком.

Приготування. Всі інгредієнти покладіть у блендер і збийте (можна скористатися віночком). Суміш вилийте в невелику каструлю й варіть на середньому вогні протягом 3–5 хвилин, помішуючи й не допускаючи до кипіння. Пийте напій гарячим.

Оригінальний «латте»

Чи знаєте ви, що комбінація молока з буряком і медом здатна чудово розворушити захисні сили нашого організму? Правда, для цього такий напій має стати не одиничною акцією, а постійною складовою вашого меню.

Інгредієнти. 50 мл свіжого соку буряка, 1 ч. ложка меду, 1 склянка будь-якого молока, прянощі, які смакують (кориця, імбир або кардамон).

Приготування. Підігрійте в каструлі молоко. Додайте мед. Влийте свіжий  сік буряка й киньте щіпку прянощів, добре перемішайте. Пийте «буряковий латте» теплим на ніч близько місяця.

Квас із капусти

Квашена капуста містить у десятки разів більше вітаміну С, ніж свіжа. Напій допоможе швидше впоратися з вірусом, навіть якщо він уже атакував ваш організм.

Інгредієнти. 500 г капусти, 2 кислих яблука, 2 см кореня імбиру, 1 ст. ложка солі.

Приготування. Подрібніть капусту і яблука, імбир натріть на великій тертці. Щільно складіть усі інгредієнти в банку й залийте чистою водою по вінця. Додайте сіль, щільно закрийте кришкою й залиште на пару днів за кімнатної температури. Після того як напій настоїться, процідіть, додайте сіль і спеції за смаком. Пийте не частіше одного разу на день. Капусту можна їсти як окрему страву.

Чайний гриб з куркумою

Чайний гриб підтримує нашу кишкову мікрофлору, а як доводять численні наукові дослідження, від мікрофлори залежить наше здоров’я, включаючи імунітет.

Інгредієнти. 3 л готового «грибного» чаю, 5 см кореня імбиру, 1 ч. ложка куркуми.

Приготування. Нарізаний корінь імбиру й куркуму додайте в чай. Залиште під щільно закритою кришкою на пару днів за кімнатної температури. Профільтруйте й можна пити. Зберігаєте напій у холодильнику. Вживати можна невеличкими порціями не довше 10 днів.

Гарячий безалкогольний сидр

Це вітамінізований напій із фруктами. Такий засіб, окрім незаперечної користі, порадує смаковими враженнями. 

Інгредієнти. 0,5 апельсина, 0,5 лимона, 4 склянки яблучного соку, кориця, мускатний горіх, цукор за смаком.

Приготування. Змішайте яблучний сік, склянку води й цукор. Додайте нарізані часточки лимона й апельсина, корицю, мелений мускатний горіх. Доведіть до кипіння. На повільному вогні кип’ятіть хвилин 10. Дайте настоятися, процідіть і пийте двічі–тричі на день.

Який чай зміцнює імунітет?

Обліпиховий. У плодах обліпихи містяться вітаміни групи С, В, Е, К, залізо, каротин, фолієва кислота. Обліпиховий чай має протизапальну й бактерицидну дію, благотворно впливає на органи дихання. У чай з обліпихи можна додати лимонний сік, бадьян і корицю. Для кращого ефекту плоди обліпихи потрібно протерти через сито або потовкти у ступці.

 Хвойний. Через високу концентрацію терпенів, фенолів і дубителів, голки й бруньки хвойних дерев здавна вважають відмінним засобом для зміцнення імунітету. Завдяки знезаражувальним, бактерицидним властивостям вони ідеально підходять для підняття захисних сил організму. Хвойний чай рекомендують пити по склянці перед сном, додавши лимон і мед.

 Імбирний. У корені імбиру, який використовують, зокрема, для приготування чаю, містяться вітаміни А, В і амінокислоти, залізо, калій, фосфор, цинк, магній. Ці складові здатні поліпшувати травлення, роботу серцево-судинної системи, омолоджувати організм. А оскільки імбир — джерело вітаміну С, його використовують для профілактики й лікування застудних захворювань і грипу.

Для приготування цілющого напою корінь імбиру натирають на тертці або ріжуть тонкими слайсами. Такий чай збагачують лимоном, м’ятою, а в трохи схололий напій додають мед.

М’ятний. Його готують як зі свіжої, так і з сушеної м’яти. У першому випадку листя розминають у ступці, додаючи лимонний сік або мед, а також шматочки лимона. Заливають інгредієнти теплою водою.

У другому варіанті сушену м’яту подрібнюють і заливають окропом. Напій можна збагатити також лимоном або малиновим варенням. Гарна ароматична комбінація — м’ята й чебрець.

У м’яті містяться аскорбінова кислота, фітонциди, дубильні речовини, мідь, цинк, натрій, магній і калій, фосфор, залізо. М’ятний чай зміцнює імунітет, полегшує дихання. Такий напій розслаблює й заспокоює нервову систему.

 Цикорієвий. Чай із цикорієм дуже корисний для здоров’я, оскільки є сильним антиоксидантом, містить багато вітамінів, зокрема такий необхідний для імунітету вітамін С. Мелені корені цикорію заливають окропом, настоюють або варять кілька хвилин на повільному вогні й п’ють невеликими порціями по кілька разів на день. Ідеально додавати до цикорієвого чаю шипшину.

Чай із малини та каркаде. Ароматний і корисний чай матимемо, заваривши суміш пелюсток суданської троянди (каркаде) і ягід малини. Підійде як свіжозаморожена малина, так і у вигляді варення або сушених ягід. Змішувати інгредієнти можна в будь-яких пропорціях, як смакує. Якщо віддаєте перевагу напою з кислинкою,  потрібно брати більшу частину каркаде, якщо більш м’якому, — повинна переважати малина. У каркаде містяться вітаміни групи А, В, С, РР, бета-каротин, калій, кальцій, магній, фосфор, натрій. Такий чай допомагає залишатися в тонусі, очищає судини, бореться з бактеріями й вірусними інфекціями. Малина — відомий усім з дитинства протизапальний і жарознижувальний засіб.

Усі перелічені напої принесуть користь у помірній кількості й за умови, що у вас немає алергії на які-небудь інгредієнти.