ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР
ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Солодке для бідних і… багатих

Дешево і сердито

Історія замовчує, в який момент виробники продуктів харчування послабили межу між шкідливим і корисним.

Головними покупцями сахарину, який винайшли в 1879 році, стали бідняки, адже в них з’явилася можливість постійно пити солодкий чай або каву. Цей продукт, що на смак у 300-500 разів солодший за цукор, можна було використовувати в мікроскопічних дозах, і це обумовлювало його відносну дешевизну для споживача. Проте саме він став першим із великого переліку продуктів, що були покликані замінити якийсь «шкідливий» компонент їжі, наприклад, цукор або жир.

Парадоксальним чином у період широкого споживання сахарину зародилась індустрія схуднення для багатих: почалося виробництво особливих товарів для боротьби із зайвою вагою.

У США в 1977 році сахарин визнали канцерогеном. За кілька десятків років, у 1996-му, його виправдали. Проте і сьогодні фахівці в галузі здорового харчування радять: якщо побачите на пакуванні товару маркування E954 (під цим номером сахарин зареєстровано в харчовій промисловості як підсолоджувач), пам’ятайте, що його припустима денна доза – 5 мг на один кг маси тіла людини.

Смачніше за масло

Коли в 1860-х роках французький імператор Наполеон III пообіцяв винагороду тому, хто придумає для їжі бідних і постачання армії хороший замінник вершкового масла, він навряд чи здогадувався про те, якого поширення набудуть з часом штучні тверді харчові масла.

Дуже скоро французький хімік Меже-Мурʼє запропонував робити емульсію з яловичого жиру з молоком та сичужної витяжки з коров’ячого шлунка. Продукт сподобався. А сьогодні маргарини різних видів і консистенцій серйозно конкурують із продукцією молочної промисловості. Хоча багато з них взагалі не містять у своєму складі молока.

До середини минулого століття споживання маргарину в деяких країнах перевищило споживання вершкового масла. Характерно, що дієтологи навперебій переконували споживачів, мовляв, маргарин містить менше насичених жирів і зовсім не містить холестерину (якщо його виготовляють тільки з рослинних олій), а це вигідно відрізняє його від вершкового масла.

Новий виток у розвитку виробництва маргарину почався з досліджень, що було здійснено в 1990-ті роки. Вони… пов’язали ризик розвитку ішемічної хвороби серця з уживанням трансізомерів жирних кислот, які є побічним продуктом гідрогенізації жирів.

Зараз уже точно відомо, що використовувати маргарин як дієтичний замінник вершкового масла – погана ідея. Багато сортів містять канцерогенні трансжири, і завдяки цьому маргарин посідає одне з перших місць у рейтингу шкідливих продуктів.

Протягом останніх 100 років

У світі відзначають збільшення маси тіла як чоловіків, так і жінок, особливо в країнах з розвинутою економікою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, надлишок доступних і шкідливих продуктів харчування спричинив проблему зайвої ваги в 29% людства.

Також протягом останніх 100 років зросла кількість різних хронічних захворювань, особливо серцево-судинної системи.