ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Усе, що варто знати про корицю

Для багатьох людей кориця, або, як її ще називають, цинамон, – це пряність, яку додають у булочки, яблучні шарлотки або глінтвейн. Та виявляється, що ця запашна рослина може стати у пригоді в разі цукрового діабету, зайвої ваги, проблем з імунітетом і схильності до серцево-судинних захворювань.

У Середньовіччі цейлонську корицю цінували на вагу золота. Достатньо було якомусь купцю доправити в Європу бодай один завантажений цією пряністю корабель – і він був забезпечений на все життя. Нині кориця вже не така рідкість, але популярності своєї у світі не втрачає, оскільки, крім унікальних смакових, має також неабиякі лікувальні властивості. «Курʼєр» дізнався, чим допоможе організмові цинамон і як при цьому не нашкодити здоровʼю.

Цукор і холестерин

Перш за все зазначимо, що кориця – це висушена кора коричних дерев, що містить ефірні олії, дубильні речовини, жирні кислоти, клітковину, а також вітаміни та мінерали.

Лікувальні властивості кориці можна використовувати під час лікування діабету другого типу. Згідно з дослідженням Американської діабетичної асоціації, кориця містить речовину, яку організм розпізнає як інсулін. Відповідно, вона здатна нормалізувати рівень цукру в крові, а також підвищувати активність інсуліну і здатність клітин абсорбувати й використовувати глюкозу.

Зокрема, під час одного експерименту волонтери вживали від 1 до 6 г кориці впродовж 40 днів (1 г меленого цинамону – це приблизно половина чайної ложки), і в них рівень цукру в крові знизився на 24%, а холестерину – на 18%. Тож людям, які страждають на діабет другого типу, рекомендовано додавати в їжу корицю замість солі. Утім, можна скористатися ще й таким рецептом: 1 ч. ложку кориці заливають склянкою окропу і настоюють півгодини, потім додають у розчин 2 ч. ложки меду. Вживають такий напій двічі на день, вранці натщесерце і перед сном по половині склянки.

А про зниження рівня холестерину не забули? Адже це запобігає захворюванням серцево-судинної системи. Кориця серед іншого містить кумарин – сполуку, що має властивість розріджувати кров і поліпшувати її циркуляцію в організмі. А це знижує ризик виникнення інфаркту та інсульту. Для поліпшення кровообігу достатньо один раз на день додавати дрібку кориці в чашку неміцної кави. Крім того, кориця має властивість прискорювати обмінні процеси в організмі, а тому стане у пригоді охочим нормалізувати вагу тіла й налагодити роботу травної системи. Тож можна сміливо додавати її в йогурти, каші (гарбузову, рисову, вівсяну) та інші страви, крім випічки, звісно.

З лікувальною метою можна також вживати корицю з кефіром. Для цього потрібно розвести 0,5 ч. ложки цинамону у склянці напою, настояти протягом 15 хвилин і вживати перед кожним прийомом їжі.

Імунітет і профілактика раку

Кориця – потужне джерело клітковини (харчових волокон), кальцію і марганцю. Комбінація цих компонентів звʼязує жовчні кислоти й допомагає видалити їх з організму і таким чином поліпшує функціонування товстої кишки та знижує ризик розвитку раку. До того ж клітковина дуже корисна для полегшення симптомів синдрому роздратованого кишечника, зокрема діареї і запорів.

Згідно з дослідженням, проведеним у Техаському університеті, вживання кориці – завдяки антиоксидантам, які вона містить, може зменшити ріст ракових клітин в організмі.

– Кориця особливо корисна для людей з пухлинами підшлункової залози, голови та шиї, оскільки знижує рівень цукру в крові та поліпшує кровообіг головного мозку. Її потрібно зʼїдати по дрібці в день, додаючи як приправу до якоїсь страви, – радить дієтолог-фітотерапевт Борис Скачко. – Можна взагалі приготувати спеціальну суміш, яка діятиме як протизапальний та імунозміцнювальний засіб.

  • Сало зі спеціями

Сало перетирають з різними прянощами за смаком: перцем, імбиром, куркумою, фенхелем і корицею, намазують на хліб або заправляють каші. Жир у такому випадку виступає як транспортна система для спецій. Пряне сало потрапляє у лімфатичну систему повз печінку, а це викликає невелике подразнення і підвищує стійкість до вірусів і бактерій. Утім, застерігає фітотерапевт, такими «ліками» не варто захоплюватися: зʼїдати все одразу не можна. Оптимальна кількість – 4 ч. ложки упродовж дня.

Кориця також захищає тканини головного мозку від численних неврологічних розладів і може бути одним із найбезпечніших методів профілактики та лікування таких захворювань, як хвороби Альцгеймера, Паркінсона, розсіяний склероз і навіть менінгіт.

  • Пряний гоголь-моголь

Кілька жовтків відділяють від білків і розтирають із цукром. Коли суміш побіліє та збільшиться в обʼємі, додають корицю, сухий мелений імбир, кардамон. Яєчний жовток містить чимало потрібних для імунітету речовин, зокрема вітаміни групи В і D. Є в ньому і жири-транспортери, необхідні для засвоєння спецій. Тому в такій комбінації десерт перетворюється на ліки.

Не всім підходить

Звісно, корицю, як і будь-який інший продукт, слід вживати помірковано, оскільки є певні протипоказання до її застосування. Будь-які прянощі, зокрема цинамон, можуть спричиняти алергічні реакції. У такому разі, певна річ, вживати продукт протипоказано. Також корицю не можна додавати в їжу людям, які мають схильність до внутрішніх кровотеч. Крім того, важливо памʼятати, що занадто велика кількість кумарину може завдати удару по печінці та нирках. Оскільки цинамон має тонізувальну властивість, його не рекомендовано вживати в разі підвищеної збудливості.

Поєднання кефіру з корицею також має свої протипоказання. Його варто уникати в разі підвищеної кислотності або виразки шлунка, якщо є проблеми з нирками або печінкою. Тому, вживаючи корицю, керуйтеся головним лікарським принципом: «Не нашкодь!»

******************

Справжня чи фальшива?

Виявляється, не все те кориця, що схоже пахне. Часто те, що ми купуємо в супермаркетах, не справжня пряність, а споріднена з нею рослина. Особливо важко зорієнтуватися, якщо купувати корицю не в паличках, а у вигляді порошку.

Отже, є кориця цейлонська (cinnamonum verum), а є касія (cinnamonum aromaticum), її ще називають китайською корицею. Латиною, як бачимо, майже те саме, але за смаком, а головне за корисними властивостями – ні. Тож найчастіше саме касію ми вважаємо за цинамон. Як же відрізнити фальшивку?

  1. Справжня кориця на смак солодка, має світліший коричневий відтінок і багатший аромат. До того ж вона легко кришиться, оскільки нарізають лише внутрішній шар кори. Касія темніша на вигляд, із червонуватим вилиском, її запах гіркуватий і дещо терпкий. Крім того, трубочки касії товщі й погано перемелюються. Під час заварювання фальшивий цинамон стає слизом, оскільки містить дуже багато крохмалю, якого у справжній кориці в десятки разів менше.
  2. Справжню корицю вирощують переважно в Індії та на острові Шрі-Ланка (колишня назва – Цейлон). Якщо на упаковці країною походження продукту зазначено В’єтнам, Таїланд, Індонезія чи Китай, це на 95% касія.
  3. Та головне: кориця корисна, і ми про це написали вище. Касія такими властивостями похвалитися не може, оскільки має дуже високий вміст кумарину, а це шкідливо для печінки і нирок, особливо в разі регулярного вживання. Справжня кориця містить приблизно 0,02 г/кг кумарину, касія – 2 г/кг. Німецький федеральний інститут оцінок ризиків визначив рівень допустимої добової дози кумарину: вона становить 0,1 мг речовини на 1 кг маси тіла. Інакше кажучи, людині, яка важить 70 кг, не варто вживати більш як 7 мг кумарину на день.

*************

Увага! Майже вся магазинна випічка містить касію. Адже справжня кориця – дорогий продукт. Тому і готові вироби з нею коштували б набагато більше, ніж ті, що ми бачимо на полицях торгових точок.

**************

Кориця 

  • Зменшує рівень цукру
  • Підвищує імунітет
  • Знижує рівень холестерину

Мозкова активність: Дослідження показали, що аромат кориці підвищує активність мозку і покращує пам’ять.

Проти артриту: У Копенгагенському університеті провели експеримент: пацієнтам з артритом давали по ½ ч. л. меленої кориці разом  з 1 ст. л. меду в день. Результат виявився вражаючим: після першого тижня вшивання суміші більшість пацієнтів повідомили про значне полегшення болю, а після місяця – забули про біль взагалі!

А ви знали? Недавні дослідження показали, що кориця має дивовижну здатність впливати на грибкові інфекції.

Антибактеріальний ефект: При додаванні в їжу кориця запобігає розмноженню бактерій, а, отже – і псуванню продуктів харчування. Тобто ця спеція – відмінний природний консервант.