ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Виноградне меню

Сонячні ягоди смакують із м’ясом, рибою, у супах і соусах.

Знічев’я скубати виноградні ягідки з грона — це для невибагливих. Люди вирощують виноград понад вісім тисяч років і за цей час придумали величезну кількість страв, яким виноград додає пікантності або є їх основою.

Звісно, тим, хто схильний до ожиріння, хворіє на цукровий діабет або виразку шлунка, хронічний коліт, можна вживати виноград у невеликій кількості. А от людям з ослабленим імунітетом й анемією, хворобами печінки й жовчовивідних шляхів медики радять їсти ці ягоди якомога частіше: це сприятиме поліпшенню їхнього самопочуття. Існує навіть спеціальна методика лікування відповідних хвороб — виноградна (ампелотерапія). Вона базується на цілющих властивостях винограду. Ці ягоди містять багато глюкози, органічних кислот, фосфору, калію, заліза, кальцію, білків і пектинів, низку вітамінів — каротин, кілька видів вітаміну В, аскорбінову кислоту. До того ж вони такі смачні!

Дієтологи кажуть: щоб не нашкодити здоров’ю, треба вживати виноград у складі різноманітних страв.

До речі

У супермаркетах виноград продають весь рік. Та якщо ви хочете зберегти ягоди, які виростили самі, на Новий рік або Великдень, то скористайтеся нашими порадами.

  • Зберігайте виноград у підвалі — у просушених ящиках із тополі чи липи, оброблених антисептиком, пересипавши шарами тирси з плодових дерев або соломою. Температура в приміщенні має бути на рівні 1—8 ˚C, вологість — 70—80%. Для зниження вологості можна поставити поруч із виноградом відро негашеного вапна; а от сусідство картоплі й кабачків підвищить вологу.
  • Кінець щойно зрізаної лози з гронами винограду можна помістити в посудину з водою в прохолодному підвалі чи погребі. Грона мають вільно звисати. Щоб вода не закисала, у неї треба додати таблетку активованого вугілля чи аспірину. Періодично треба підрізати лозу й оновлювати воду.