ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР

Як обробити насіння перед саджанням

Обробляння насіння підвищує схожість, прискорює проростання й підвищує стійкість сіянців.

Це обов’язкова процедура майже для будь-якої культури. Більшість людей під словом «обробляння» розуміє тільки протравлювання насіння дезінфікувальним розчином, однак цим підготовка до садіння не обмежується. Отже, що варто зробити?

Протравити

Справді, підготовка матеріалу до саджання зазвичай починається з дезінфекції. Протравлювання спрямоване на знищення шкідливих мікроорганізмів, що поселилися на поверхні насіння. Утім, фірми-виробники протравлюють більшість гібридів перед продажем. Таке насіння має різнобарвну оболонку. Якщо у вас саме такий посівний матеріал, цей крок можна пропустити. В інших випадках насіння необхідно знезаражувати, замочуючи його в підготовленому розчині. Що можна застосувати? По-перше, фунгіциди. Це біологічні або хімічні засоби для захисту насіння і рослин від грибків. Їх розводять згідно з інструкцією і замочують на певний час. По-друге, марганцівку (перманганат калію). Для протравлювання роблять 1% водний розчин. Зважити 1 г марганцівки в домашніх умовах проблематично, тому зважте на те, що стандартна чайна ложка (без верху) містить 6 г марганцівки. Тривалість замочування залежить від культури, але в середньому насіння тримають не менш як протягом 20 хвилин, а потім промивають водою. Зрештою, для протравлювання можна використовувати 2—3% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до 38—40°С, у якому насіння тримають протягом 7—8 хвилин.

Існують також більш екзотичні способи, наприклад, обробляння соком алое. Для цього листя кімнатних рослин тримають протягом 6—7 діб у темряві за температури +2 °С, потім відтискують сік і розводять водою в рівних пропорціях. В отриманому розчині насіння тримають протягом доби.

Замочити й прогріти      

Замочування насіння перед висіванням прискорює його проростання. Насіння в сухому стані перебуває в періоді спокою. Внаслідок тривалого впливу вологи активується ріст і розвиток зародка. Для прискорення появи сходів насіння замочують у воді, оскільки в ґрунті посівний матеріал довше набирає потрібну вологу. У воду для замочування можна додавати стимулятори росту: вони не тільки скорочують час до появи сходів, а й сприяють гармонійному розвитку насіння. Окрім того, сіянці, що з’явилися, більш стійкі до несприятливих умов, таких як посуха, коливання температури й протяги. Для замочування насіння поміщають на серветку й викладають у ємність зі стимулювальним розчином або водою. Рідина не повинна повністю покривати серветку, адже паростки потребують повітря. Замочувати можна культури із середнім і великим насінням, наприклад, томати, перці, огірки, бобові. Не має потреби в замочуванні дуже дрібне насіння і таке, що швидко сходить, а також насіння в разі підзимового посіву.

Окрім того, насіння теплолюбних культур варто прогріти, це підвищує його схожість. Насіння гріють або в сухому стані, або разом із замочуванням. Оптимальна температура для теплового обробляння насіння — приблизно +50—60 °С. Надто висока температура може спричинити загибель зародка. Для прогрівання посівний матеріал розміщують на батареях, опалювальних приладах, грілці. Тривалість прогрівання — близько двох днів.